Synergy Report: de Onderstroom benutten

Bekijk deze nieuwsbrief online.

Logo Protion

         Synergy Report | Jaargang 1 | juni 2014 | De Onderstroom in een organisatie

  

Beste Bezoeker,

Laat ondanks duidelijke doelen, heldere uitleg en hard werken het team nog steeds niet de gewenste resultaten zien? Dan kan de 'onderstroom' je parten spelen. 

In deze nieuwsbrief een verduidelijking wat de onderstroom dan precies is en hoe je daar als manager of professional meer verbinding mee kunt krijgen en er gebruik van kunt maken.

Tip: kijk ook eens naar de werkvormen waarmee  je de onderstroom kunt gaan benutten.

Met vriendelijke groet, 
Wim van Dam

Wim van Dam lage resolutie


  
     
 

64 IJsberg foto  

De Onderstroom

Om het gedrag en de inspanning van een organisatie of team te managen kun je inspelen op 3 lagen: de bovenstroom, de oppervlaktestroom, of de onderstroom.

De bovenstroom is bekend en zichtbaar: voor de medewerker bestaat dat uit zijn gedrag, kennis, kunde en vaardigheden. Voor de organisatie gaat dat over strategie, systemen en processen.

De oppervlaktestroom, waarop ook nog redelijk mentaal en met wilskracht ingespeeld kan worden bestaat uit...

Lees meer...

 
 
 
 

Reptiel of Sapiens?

De onderstroom is voelbaar met ons lichaamsbewustzijn, de 'gutfeeling' en ons instinct. Het grote verschil tussen de manager/professional die zich verbindt met de toekomst en een ander die niet meekomt, is dat deze toekomstgerichte persoon zijn professionele inzichten (bovenstroom) weet te verbinden met zijn 'gutfeeling' en instinct. Hij schakelt als het ware een vierde intelligentie bij: denken vanuit wijsheid.

De meeste professionals zijn hierin echter niet getraind en hebben hun lichaamsbewustzijn veronachtzaamd.

 


152a reptielenbrein

 De onrustgevoelens of signalen dringen dan nauwelijks door, en als ze dat al doen, dan worden de signalen niet in inzichten en actie met wijsheid omgezet. Deze wijsheid komt uit het hart, als verbindingsstation tussen verstand (hoofd) en de gutfeeling (buikgebied) en het instinct (lage onderrug).

De manager en professional van de toekomst, we stellen het hier maar even, ontwikkelt en gebruikt alle vier de intelligenties. De onderstroom is geen onzichtbaar, ongrijpbaar gebied; hij of zij staat er middenin en kan haarfijn de stromingen voelen en met wijsheid daarop inspelen.

 
 
 
 
Steve Jobs over Intuïtie  

Ontwikkel je vierde intelligentie; creëer synergie

Er zijn concrete trainingen om je 'onderstroom-wijsheid' te ontwikkelen. Deze bestaan niet uit cognitieve, maar uit ervaringsgerichte oefeningen. Groot voordeel is dat niemand je iets kan wijsmaken; je hebt de ervaring of niet. Je kan dus alleen jezelf onder-wijzen.

Je kunt dan synergie creëren, doordat je niet alleen je eigen positie, maar ook die van anderen bewust meeneemt in je volgende actiestap. De vierde intelligentie leidt tot effectiviteit.

Protion biedt transformationeel coachen, synergie-teamtrainingen en professionele intuïtie (gesprekstrainingen) en organisatieopstellingen aan om deze vierde wijsheid te versterken. 

 
 
 
 

 

logo-protionProtion is een trainings-, coachings- en organisatieontwikkelingsbureau.

Een krachtige netwerkorganisatie die zich al sinds 1998 bewijst. Van missie- en visieontwikkeling, via veranderbegeleiding tot aan team- en individuele coaching; als het om mensen gaat brengt u samen met ons uw organisatie op koers om uw doelen en resultaten te bereiken.

Wanneer u kennis met ons maakt, bewijzen wij onze kwaliteit.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Of bel direct: 030 - 657 26 96.
Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?