Familieopstellingen

familieopstellingen

Familieverwikkelingen ontwikkelen

Van kindsaf aan nemen we patronen en gewoonten over van onze ouders, opvoeders en naasten. Zo herhalen we gedragingen waar onze voorgangers mee begonnen, of ook al mee ‘opgezadeld’ waren.

Dit werkt subtiel en kan soms diep in het onderbewuste zitten. Als de patronen destructief of hinderlijk zijn, kunnen familieopstellingen inzicht verschaffen.

 

Door dit systemisch werken willen we middels het opstellen van iemands systeem van herkomst niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen herkennen, erkennen en zo mogelijk wegnemen.

Een familieopstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’, of er wordt gewerkt met materialen die opgesteld worden (tafelopstelling).

kringDeelnemers krijgen door de vragende deelnemer een plaats in het vertrek ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door de therapeut. Er ontstaat zo een tableau-vivant dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien, door de opgestelde mensen te ondervragen over hun gevoelens en attitudes ten opzichte van elkaar en de situatie. Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens bij een persoon als gevolg van nare gebeurtenissen zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring, scheiding van ouders. Die onverwerkte gevoelens kunnen latergeborenen (kinderen) onbewust en onbedoeld belasten waardoor ze uit balans zijn. Aan de hand van eenvoudige instructies van de begeleider, brengen de representanten beweging in de stagnatie en kan er rust komen tussen de personen die de representanten vertegenwoordigen.

familieopstellingen2De effecten van de sessie zijn soms op korte, maar vaak op lange termijn merkbaar. Wanneer je het eenmaal hebt meegemaakt blijf je verwonderd hoe precies gevoelens en inzichten binnen de vraagstelling verwoord zijn. De methode wordt ook toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkelingen van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Er wordt in dit verband niet gesproken over een familieopstellingen, maar een organisatieopstelling.
Bron: Grotendeels Wikipedia

Data workshops Familieopstellingen

De workshops worden gehouden in Bunnik of Zeist. Kosten € 77,-, van 10.00 uur-17.00 uur. Lunch niet inbegrepen, zelf meenemen. Wel koffie, thee en drinken in pauzes.

Data:

Zaterdag 15 juni

Zaterdag 17 augustus

Zaterdag 21 september

Zondag 22 september

Zaterdag 19 oktober

Zondag 17 december

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.